Емоционална благостојба во добата на Ковид 19
Разбирање на нашите емоции во доба на КОВИД 19
Во ова видео разговараме повеќе за разбирање и прифаќање на сопствените чувства околу новонастанатата ситуација со вирусот Ковид 19. Во видеото се опфатени и неколку совети за тоа што можеме да направиме за да ни биде полесно во овие моменти.
Подготвено од

детски психијатар, д-р Марија Ралева

Разбирање на стрес и чувства на загриженост, тага и страв (наменето за деца)
Во ова видео дознајте повеќе за тоа што е стресот и како тој е поврзан со загриженоста, тагата и стравовите. Слушнете неколку совети за олеснување на оваа состојба, коишто д-р Марија Ралева директно ги упатува до децата.
Подготвено од

детски психијатар, д-р Марија Ралева

Разбирање на стресот и стравот и начинот на којшто тие влијаат врз нашите умови, тела и однесување (наменето за тинејџери)
Во ова видео дознајте за грижите и потешкотиите кои ни се случуваат, за начинот на којшто тие влијаат на нашето расположение, но и за успешни начини за справување со проблемите коишто се јавуваат во ова време на борба со корона вирусот.
Подготвено од

детски психијатар, д-р Марија Ралева

Пет совети како полесно да се справиме со стравот, нервозата и стресот (наменето за тинејџери)
Во ова видео слушнете пет совети за тоа како може да го намалите стресот и грижите за време на изолација и физичка дистанца.
Подготвено од

детски психијатар, д-р Марија РалеваСтимулација на говор
Насоки и активности за стимулација на говорот кај дете на возраст од 3 до 4 години
Погледнете неколку насоки коишто може да ги спроведете во вашиот дом за да го стимулирате говорот кај вашето дете и неколку вежби за говорниот апарат, за развој на експресивниот говор и правилната артикулација на гласовите.
Подготвено од

клинички логопед, Драгана Дојчиновска