EDUINO Lojaton, i cili u organizua nga ekipi ynë EDUINO në fund të vitit të kaluar, është një sfidë krijuese për prindërit dhe fëmijët e moshës 3 deri në 10 vjeç. Në këtë EDUINO-Lojaton të parë, ne parashikuam një sfidë 7-ditore me aktivitete të ndryshme të lojërave edukative për zbatim në shtëpi dhe në atë periudhë u ofruam të gjithë pjesëmarrësve shtatë aktivitete interesante të lojërave ditore: Mozaik, Loja me rrathë, Gjeotabela, Miku magjik, Çerdhja e shtëpisë, Ne bëjmë muzikë dhe Gjeni fletën.

Gjatë këtyre shtatë ditëve, gjatë kësaj sfide kreative, fëmijët dhe prindërit e tyre morën pjesë aktive në lojërat dhe aktivitetet e ofruara dhe patën mundësinë të argëtohen dhe të mësojnë në të njëjtën kohë, duke krijuar kështu kujtime të bukura së bashku. Për ta bërë eventin edhe më interesant dhe emocionues për pjesëmarrësit, në ditën e fundit të filmit vizatimor EDUINO zhvilluam një uebinar të hapur ku tërhoqëm 12 pjesëmarrës me fat, të cilët morën si dhuratë materiale për realizimin e aktiviteteve argëtuese të ardhshme nga EDUINO.

Të gjithë pjesëmarrësit në Lojaton mund të gjenin shumë lehtë aktivitetet dhe lojërat në seksion Aktivitete dhe lojëra në shtëpi në platformën EDUINO, thjesht duke futur emrin e aktivitetit të dhënë ditor në kutinë e kërkimit. Në portalin edukativ EDUINO, sot në këtë rubrikë mund të gjeni mbi 400 aktivitete loje, të cilat mund t’u shërbejnë si prindërve ashtu edhe fëmijëve si frymëzim për një kohë cilësore së bashku. Jemi të lumtur që kjo ide e jona u prit mirë nga prindërit dhe fëmijët dhe shkaktoi interesim të madh, si rezultat i së cilës 160 familje iu bashkuan EDUINO Lojaton dhe pati më shumë se 230 aplikime për aktivitete lojërash në shtëpi.

 

Në këtë temë do të bisedohet me Maja Miteva Petroska, profesoreshë e diplomuar e gjuhës angleze dhe maqedonase dhe magjistre e filologjisë në gjuhën maqedonase. Maja prej dhjetë vitesh punon si mësuese e gjuhës angleze në shkollën fillore “Nikolla Karev” në Krushevë dhe së bashku me vajzën e saj janë argëtuar në EDUINO Lojaton. Maja është një nënë krenare e dy fëmijëve, Teonës, 5 vjeçe dhe Koços, një foshnje 8 muajshe. Pasi u bë nënë, klasa e “transferoi” nga puna në shtëpi, kështu që pothuajse asnjë ditë nuk kalon pa ndonjë aktivitet të përbashkët me Teonën. Maja thotë se, përveç aktiviteteve krijuese, i pëlqejnë edhe librat dhe që në moshë të vogël mundohet ta rrënjosë edhe te fëmijët e saj këtë dashuri për fjalën e shkruar. Në shtëpinë e saj ajo rritet çdo ditë me shumë histori, duke mësuar gjëra të reja nëpërmjet aktiviteteve interesante dhe lojërave të shumta. Maja thotë se kjo është motoja e saj në mësimet e anglishtes, të mësuarit nëpërmjet lojës, gjithmonë dhe kudo!  

Unë dhe Maja e filluam bisedën duke e pyetur për përvojën e saj personale dhe përshtypjet e fituara nga EDUINO Lojaton dhe çfarë e motivoi në të vërtetë të aplikonte?

– Rastësisht më ra në rrjetet sociale thirrjen për pjesëmarrje në EDUINO Lojaton me rastin e Ditës Botërore të Fëmijëve. Më parë kam pasur përvojë me video-leksionet nga E-entertainment, si dhe me disa nga aktivitetet që mund të gjenden në platformën EDUINO, lidhur me zhvillimin e fëmijërisë së hershme. Duke ditur cilësinë e gjithë përmbajtjes që ofroni si platformë, pa u menduar shumë vendosa të jem pjesë e sfidës suaj të këndshme. Në të njëjtën kohë, përfundimi i kësaj sfide krijuese u lidh me ditëlindjen e vajzës sime dhe mendova se pjesëmarrja në të do të ishte një dhuratë e bukur për ditëlindjen e saj. Është ideja juaj për të festuar një ditë kaq të bukur si dita e fëmijës në një mënyrë kaq të bukur dhe krijuese. Në një kohë pandemie, kur detyroheshim të rrinim në shtëpi, pa miq dhe aktivitete në kopsht, pa lojëra me miqtë e lagjes, vetëm aktivitete dhe sfida të tilla në shtëpi, të paktën shkurtimisht, të gjithë së bashku, na larguan nga pasiguria e përditshme. në të cilën jetonim.

Në vazhdim të kësaj bisede folëm se si Maja dhe vajza e saj kaluan shtatë ditë të mrekullueshme duke hulumtuar, vizatuar, ngjyrosur, kënduar, krijuar, luajtur instrumente, qepur, duke krijuar kujtime të mrekullueshme dhe anëtarët e tjerë të familjes së tyre u përfshinë aktivisht në aktivitetet.

– Të gjitha aktivitetet ishin po aq interesante dhe ishte një sfidë e madhe zbatimi i tyre në kohë dhe me sukses. Ato ishin të menduara mirë, korrespondonin me moshën për të cilën ishin menduar, kishin dhënë udhëzime të qarta dhe ishin shumë interesante për t’u zbatuar. Nëse nga sfida do të zgjidhet vetëm një aktivitet, atëherë ky do të ishte aktiviteti i fundit i quajtur “Gjeni fletën”. Ne e kaluam pjesën më të madhe të kohës duke u përgatitur për këtë aktivitet. Ne mblodhëm shumë gjethe dhe lule vjeshte nga pylli aty pranë dhe pasi mësuam se cilat gjethe janë nga cilat pemë, si dhe cilat lule mund të gjenden në kopshtin tonë në vjeshtë, patëm detyrën të bënim një herbarium. Herbariumi ynë ishte paksa i ndryshëm, në formën e krahëve të mëdhenj të fluturës. Ne i bëmë krahët nga kartoni i thjeshtë dhe i dekoruam me gjethe dhe lule vjeshte dhe rezultati përfundimtar ishte një herbarium i bukur, shumëngjyrësh, vjeshtor. Faza e fundit e këtij aktiviteti ishte loja me role, d.m.th. ia ngjita krahët vajzës sime e cila në atë moment u bë flutur. Ajo ishte shumë e lumtur, vraponte vazhdimisht, këndonte këngë dhe pak ditë më vonë ishte atraksioni kryesor në lagjen tonë.

 

Nëpërmjet kësaj bisede ne vërejmë se sa i madh admirimi i Majës për EDUINO Lojaton dhe përgjigjet e saj të sinqerta nxitën kureshtjen tonë dhe kjo është arsyeja pse më pas e pyetëm nëse EDUINO Lojaton shërbeu si një frymëzim për të që të vazhdonte të praktikonte aktivitetet e lojës në shtëpi.

– Unë kam luajtur lojëra me vajzën time qëkur kam qenë fëmijë. Teona  është një fëmijë që është rritur me shumë lojëra dhe me shumë libra. Prandaj sot i do të dyja. Ne shtëpi nuk hidhen kuti kartoni bosh, por bëhen shtëpi kukullash, vizatojmë dhe pikturojmë çdo ditë, duhet të japim kartolina urimi të punuara me dorë për çdo rast, kemi një teatër kukullash dhe një teatër hijesh gjithashtu me kuti kartoni, karta sfide. ideuar dhe vizatuar nga Teona  dhe shumë rekuizita të tjera të punuara me dorë që i përdorim çdo ditë për lojërat tona të përbashkëta dhe nëpërmjet tyre mësojmë vazhdimisht disa gjëra të reja. Falë platformave si EDUINO, Eduino Lojaton, si dhe disa prindërve që kam takuar në rrjetet sociale, të cilët ndajnë me vetëmohim aktivitetet e tyre krijuese, ne kemi një përzgjedhje të madhe aktivitetesh, të përshtatura për mosha të ndryshme dhe i praktikojmë çdo ditë. Teona  është katër vjeç e gjysmë dhe tashmë mund të krijojë disa aktivitete më të lehta vetë, si dhe për vëllain e saj më të vogël, gjë që konfirmon vetëm mendimin tim se përfshirja e aktiviteteve të lojës te fëmijët që në moshë të vogël rrit shumë pavarësinë e tyre, besimin dhe inteligjencën dhe është parakushti kryesor për një fëmijëri të lumtur dhe të përmbushur të një fëmije.

Gjatë bisedës me Majën folëm se sfida të tilla kreative janë të nevojshme për fëmijët dhe se ato në fakt kontribuojnë që fëmija të mësojë nëpërmjet lojës dhe se përvoja e saj shumëvjeçare si mësuese e anglishtes në klasë, në fakt e vërteton këtë.

  – Qëndrimi im, si në rolin e mësuesit, ashtu edhe në rolin e prindit, është se ushtrimi i aktiviteteve të lojës që në moshë të vogël është një faktor kyç për rritjen dhe zhvillimin e duhur të fëmijëve. Fëmijët mësojnë më lehtë dhe më efektivisht nëpërmjet lojës. Kur janë të vegjël, fëmijët nuk kanë nevojë për lodra të shtrenjta. Ata kanë nevojë për kohë cilësore të kaluar me njerëzit e dashur, stimulim të vazhdueshëm të potencialit të fëmijëve, kultivim të kreativitetit, nxitje të të menduarit krijues. Praktika e përditshme e aktiviteteve të lojës ndikon shumë në zhvillimin e duhur emocional dhe social, zhvillimin e aftësive motorike fine që janë thelbësore në zhvillimin e hershëm të fëmijëve, si dhe zhvillimin dhe përmirësimin e aftësive të të folurit nëpërmjet ndërveprimit të vazhdueshëm me prindin gjatë aktivitetit të lojës. Duke u angazhuar në aktivitete loje, fëmija inkurajohet të eksplorojë, të krijojë, të modelojë dhe në të njëjtën kohë të mësojë në mënyrë të pandërgjegjshme të ndjekë rregullat, të bashkëpunojë me prindin dhe/ose vëllanë/mikun/shoqen, të zhvillojë vetëkontroll dhe të zhvillojë një ndjenjë ndjeshmërie. Fëmijët që ushtrojnë më shumë aktivitete lozonjare janë më të lumtur, përshtaten lehtësisht me situatën, janë të hapur për bashkëpunim, kanë një shpirt konkurrues, janë më të lehtë për t’u përballur me situata problematike dhe janë të gatshëm të përballen me sfidat me të cilat do të përballen në të ardhmen. Për mendimin tim, loja duhet të përfshihet në aktivitetet e përditshme të fëmijëve. Ata duhet të luajnë vazhdimisht. Shumë shpesh dhe me ne.

 

Gjatë bisedës me Majën biseduam se në aspektin e të menduarit logjik, fëmija është në gjendje të eksplorojë dhe të zbulojë gjëra të reja, sepse siç thotë bashkëbiseduesi ynë, “çdo fëmijë dëshiron të mësojë gjëra të reja”, dhe prindi ose edukatori mund të ndihmojeni atë në këtë proces nëse i jep qasje në objekte dhe materiale të sigurta ose lodra mekanike që mund të përdorë dhe që mund të çmontohen dhe montohen. Në fund të kësaj bisede interesante pyetëm Majën se cili është mesazhi i saj për prindërit e tjerë dhe si do t’i inkurajonte të përfshiheshin në lojën EDUINO-Lojaton të sivjetmë që zgjat nga data 22 deri më 28 nëntor dhe që do të përmbajë shumë aktivitete interesante.

– Fëmijët janë thesari ynë më i madh. Që nga lindja e tyre ata kanë nevojat e tyre dhe detyra jonë është t’u përgjigjemi atyre në mënyrën e duhur. T’u përgjigjemi me shumë dashuri, kujdes dhe vëmendje. Ndërveprimi i duhur prind-fëmijë është thelbësor për rritjen e një fëmije të lumtur. Një fëmijë i lumtur dhe i përmbushur sot do të jetë një person i suksesshëm nesër. Kjo është arsyeja pse ne duhet të investojmë vazhdimisht te fëmijët tanë. Nuk na duhen shumë gjëra për këtë. Na duhet vetëm kohë. Edhe pak kohë për fëmijët tanë. Zëvendësoni kohën e kaluar para kompjuterit me një lojë. Bëjeni shtëpinë tuaj një klasë të bukur. Le të jetë klasa e ëndrrave tuaja. Punoni së bashku çdo ditë. Çdo ditë mësoni diçka të re, hulumtoni, u përgjigjeni të gjitha pyetjeve të fëmijëve tuaj, vizatoni, lexoni libra, tregoni histori, sepse fëmijët janë një mrekulli. Ata janë shumë krijues dhe të talentuar. Ata kanë nevojë vetëm për inkurajim. Ata kanë nevojë për dikë që t’i udhëzojë se si të bëjnë diçka. Në një kohë shumë të shkurtër do ta bëjnë vetë, shumë më mirë se ne. Ata kanë nevojë për lëvdata për atë që do të bëjnë dhe një shpërblim i detyrueshëm në fund, ata janë më të lumtur për këtë. Ndani aktivitetet krijuese me miqtë dhe të njohurit tuaj. Në këtë mënyrë do të motivohemi sa më shpejt dhe do të bëjmë çdo ditë që të kemi një sfidë të re krijuese, të ndajmë ide, të rritemi të gjithë së bashku, në një botë të bukur ku do të mbretërojë e qeshura dhe kënaqësia e fëmijëve dhe aktivitetet e përfunduara me sukses dhe lojëra të luajtura së bashku. Fëmijët e meritojnë dhe shumë më tepër.

Na vjen mirë për bisedën e këndshme dhe urojmë momente të këndshme në këtë EDUINO Lojaton për të gjithë pjesëmarrësit. Më shumë detaje rreth tij mund të lexoni në këtë link, dhe këtu mund të lexoni detaje rreth regjistrimit dhe pjesëmarrjes. Presim që të rrini, të mësoni dhe të luani së bashku në EDUINO-Lojatonin e dytë ku të gjithë mësojmë nëpërmjet lojës dhe argëtimit!