ambassador image
Исак Османи
Наставник по македонски јазик
ООУ „Мехмет Дерала“ – с. Градец
Децата се иднината, децата се сè за своите родители и за општеството. Нивното образование е благородна работа. Ние како родители, наставници, професори, свесни сме дека децата се сè за општеството. Тие треба да се едуцираат, да се образуваат за подобра иднина.
Запознајте се со нашиот ЕДУИНО Амбасадор
ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ
Кој сте вие и како каков едукатор би се опишале?
Исак Османи, професор по македонски јазик во ООУ „Мехмет Дерала“, с. Градец. Живеам во с. Градец. Долго време – над 20 (дваесет) години – работев во ООУ „Наим Фрашери“ во с. Неготино, Полошко, општина Врапчиште, а од 2015 работам во с. Градец, во ООУ „Мехмет Дерала“. Сум предавал македонски јазик и математика, од искуството стекнато на Електротехничкиот факултет, кој, за жал, го немам завршено. Како едукатор со повеќегодишно искуство во разни училишта, имам добар прием на средбите со децата на кои сум им предавал и многу убави зборови. Мислам сè најдобро за децата и за нивната иднина.
Споделете ја вашата најдобра практика во образованието, она што ве прави да бидете едукатор каков што сте денес.
Децата се иднината, децата се сè за своите родители и за општеството. Нивното образование е благородна работа. Ние како родители, наставници, професори, свесни сме дека децата се сè за општеството. Тие треба да се едуцираат, да се образуваат за подобра иднина. Јас како едукатор, предавач, наставник имам поинаков пристап кон децата. Со добри зборови и кога предавам и кога испрашувам се обидувам да бидам близок со нив и да ги поттикнам да го искажат стекнатото знаење. Да бидат блиски со мене, да ме прашат за сè што не знаат и не разбираат. Им давам насоки од каде да учат, каде да најдат материјали за надградба и како да го прават тоа. Со еден збор – сè за нив.
Која беше вашата мотивација и посветеност за огромниот придонес на порталот ЕДУИНО и што им препорачувате на другите?
Мојата мотивација е децата да не останат без училиште и да не ја изгубат годината. Ги гледав моите деца тажни зашто не одат на училиште и ме прашуваа за разни нешта што им беа непознати: од каде и што да учат. Си помислив дека и другите деца ја имаат истата мака. И, си реков: „Зошто да не почнам и јас да снимам видеолекции за платформата ЕДУИНО. Така децата ќе имаат повеќе материјали за учење.“ Им препорачувам на моите колеги да работат повеќе, да има повеќе видеолекции и сè што треба за подобро и поквалитетно учење.
Како вие како ЕДУИНО-амбасадор ја гледате иднината на образованието?
Да се подобри, да биде поквалитетно, поорганизирано, за подобра иднина. И, зошто да не, да се прошири платформата ЕДУИНО со понови содржини.
Што претставува за вас ЕДУИНО?
Добра можност за учење.
Довршете ја реченицата: ЕДУИНО e _____________
Училиште.
ЗАПОЗНАЈТЕ ГИ ОСТАНАТИТЕ
ЕДУИНО АМБАСАДОРИ
ambassador image
Соња Трифуновска
Изработката на видеолекциите за ЕДУИНО за мене беше една од најдобрите практики што ги имам во моето работно искуство како наставник.
ambassador image
Зорица Пармачка- Велински
Како едукатор се трудам учениците да ги наведам да си го сакаат и да го почитуваат мајчиниот јазик.
ambassador image
Марија Богатиновска
Ме привлече самиот концепт на ЕДУИНО, тоа што имавме можност да направиме нешто што ќе остане како трајна вредност и за нашите ученици и за нашите колеги.