Notice: Undefined variable: uploads_folder in /home/inoveted/eduino/wp-content/themes/ultra-child/single-ambasadori.php on line 85
ambassador image
Сандра Колева
Одделенски наставник
ООУ „Тоде Хаџи Тефов" - Кавадарци
Јас сум едукатор кој знае да се спушти на ниво на размислување на детското мозоче, сè со цел да ги разберам тие умни глави. За мене магијата за успешен едукатор се состои токму во разбирањето на детските желби, интереси и начини на размислување.
ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ
Кои сте Вие? Како би се опишале како едукатор?
Јас сум Сандра Колева, 11 (единаесет) години вработена како одделенски наставник во ООУ „Тоде Хаџи Тефов “ од Кавадарци. Преголемата љубов кон децата е причината поради која решив да станам едукатор. Отсекогаш сум знаела да го изберам вистинскиот начин на комуникација со децата.
Споделете ја Вашата најдобра практика во образованието (она што Ве прави едукаторот кој сте денес).
Во мојата училница секогаш преовладува опуштена и релаксирана атмосфера. Покрај креативните часови кои вклучуваат игровни активности на секој час се трудам да најдам начин како да ги насмеам учениците. Духот на моето предавање е сведен секогаш на тоа ниеден ученик да не се почувствува засрамен, отфрлен или исплашен. Ако наставникот ги почитува учениците неминовно е и тие да го почитуваат него. Тогаш наставникот е сигурен дека во училницата има ученици кои се желни за нови знаења и успеси, го даваат својот максимум и со љубов доаѓаат на училиште.
Која беше Вашата мотивација и посветеност за огромниот придонес кон ЕДУИНО-порталот и што им препорачувате на останатите едукатори?
Уште на самиот почеток знаев дека сакам и можам да дадам свој личен придонес во ЕДУИНО, но некако го чекав вистинскиот момент. Повикот за креирање едукативни игровни активности за ран детски развој беше вистински предизвик и мотивација бидејќи секојдневно ги користам во наставата. Со ЕДУИНО добив можност да ги споделам моите игровни активности и да допрам до голем број ученици, наставници и родители. Игровните активности се ефективен начин на постигнување подобри резултати во наставата, со нив се постигнува концетрација, посветеност, ангажираност на учениците, развивање на етички и морални вредности. Им препорачувам на сите едукатори да се вклучат со свој придонес кон ЕДУИНО порталот, да ја збогатат библиотеката од едукативни материјали, а со тоа да дадат поддршка за подобрување на воспитно-образовниот процес.
Како Вие ја гледате иднината на образованието како ЕДУИНО-амбасадор?
Образование во кое учениците ќе им веруваат на наставниците и ќе побараат помош доколку им е потребна. Развивање и употреба на технологии кои даваат голем број можности да се направи процесот на учење поинтерактивен и на повисоко ниво на ефективност. Намалување на обемот и тежината на домашните задачи. Помалку домашни задачи ќе имаат позитивно влијание врз работата на учениците на час бидејќи ќе имаат повеќе енергија. Вклучување на професионални наставници кои освен со знаење се исполнети и со желба да работат со децата и да ги разберат. Добриот наставник треба да ги инспирира учениците со неговиот авторитет и да им даде позитивен модел.
Што претставува за Вас ЕДУИНО?
ЕДУИНО е приказна која дојде во вистинскиот момент за сите инволвирани во реализацијата на воспитно - образовниот процес. ЕДУИНО е соработка, можност за надоградување и професионалниот развој на наставниците, водич во образовниот процес на учениците, поддршка на емоционалниот развој на децата.
Довршете ја реченицата: ЕДУИНО e _____________
Образовна поддршка, инспирација, креација.
ЗАПОЗНАЈТЕ ГИ ОСТАНАТИТЕ
ЕДУИНО АМБАСАДОРИ
ambassador image
Весна Бошковска
Треба да создадеме генерации со развиено чувство на емпатија, самодоверба, способност за тимска работа и критичко размислување.
ambassador image
Исак Османи
Им препорачувам на моите колеги да работат повеќе, да има повеќе видеолекции и сè што треба за подобро и поквалитетно учење.
ambassador image
Мира Ѓорѓиевска
Процесот на дигитализација е неминовен, а ЕДУИНО е вистиски пример и насока за како треба да изгледа образованието во иднина.